Pogosta vprašanja

Nove ideje vedno prinesejo tudi veliko vprašanj – kar je dobro, saj to kaže zanimanje. V sledečih odstavkih smo zbrali vprašanja, ki so bila zastavljena organizatorjem Science Hack Dayev po celem svetu. Imaš še kakšno? Ne odlašaj in nas kontaktiraj na tadej@sciencehackday.si.

Kdo lahko sodeluje?

Kdorkoli se lahko udeleži Science Hack Daya. Ne potrebuješ nobenega predznanja v znanosti ali IT, če pa ga imaš – toliko bolje! Najpomembnješe je, da se zanimaš za znanstvene eksperimente in komaj čakaš, da skupaj z ekipo ustvariš nekaj novega.

Kdo organizira Science Hack Day Ljubljana?

Vsi smo prostovoljci z različnih področij znanosti in tehnologije, ki nas to zanima, s podporo Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Kje se bo Science Hack Day Ljubljana odvijal?

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani nam je prijazno odstopila svoje prostore.

Imam prijatelja, ki ne govori slovensko, pa bi prišel. Kaj pa sedaj?

V duhu Science Hack Daya jezik ne sme biti ovira k udeležbi, pa čeprav bomo v Ljubljani in Sloveniji. Na žalost ne moramo zagotoviti, da bodo vsi govori in predavanja v angleščini, bomo pa spodbujali njeno uporabo v primeru mednarodnih udeležencev in gostov.

Kaj naj prinesem s seboj?

Pomisli na vsa orodja in materiale, ki bi tekom vikenda mogoče bili uporabni ali pa le za navdih. Vso dodatno standarno znanstveno opremo, ki jo boš mogoče potreboval. Seveda tudi prenosnik. Ne pozabi blazine in spalne vreče, da se boš ponoči lahko odpočil za nekaj ur.

Bo kaj hrane, Wi-Fi?

Seveda bomo zagotovili brezplačen Wi-Fi. Na voljo bodo tudi obroki, prigrizki in pijača čez cel vikend.

Koliko udeležencev pričakujemo?

Ker je to prvi Science Hack Day v Ljubljani, še sami ne vemo povsem točno. Imamo pa prostor za vsaj 150 udeležencev.

So kakšne omejitve glede idej?

Ne želimo postavljati nikakršnih omejitev glede vsebine idej. Pričakujemo najrazličnejše udeležence, zato boš gotovo našel veliko odgovorov na tvoj problem. Upoštevati je treba seveda časovni okvir dogodka. Skupine bodo v velikosti do 8 znanstvenih zanesenjakov.

Kako najdem ljudi, ki bodo z menoj delali na ideji?

Ravno to je eden izmed ciljev Science Hack Daya. Takoj ko boš izkazal zanimanje za udeležbo, boš lahko dodal svojo idejo na seznam na spletu. Prav tako bomo v soboto začeli s predstavitvami idej, tako da bodo prav vse predstavljene. Po kratkih predstavitvah osnov idej bo možnost za diskusijo in izmenjevanje nasvetov. Ustvarjanje se bo potem pričelo po kosilu, vendar se kadarkoli lahko pridružiš ekipi.

Kako naj se pripravim na predstavitev?

Ker podpiramo spontane ideje se pripraviti pravzaprav ni potrebno. Če pa slučajno idejo že imaš, bodi pozoren, saj bo imel vsak za predstavitev na voljo le približno minuto. Tako moraš učinkovito izkoristiti čas in motivirati druge, da se ti pridružijo. Vsekakor bo več kot dovolj časa za vprašanja po predstavitvah.

Kaj pa rezultati idej, intelektualna lastnina?

Dogodek poteka v duhu odprtosti in sodelovanja, zato bodi pripravljen, da ti ne moremo zagotoviti ekskluzivnih pravic za tvoj rezultat Science Hack Daya. Rezultati bodo tudi objavljeni na spletni strani, predstavitve pa bomo lahko delno ali v celoti snemali.

Kako se prijavim?

Spremljaj ta prostor. Način prijave in vse podrobnosti bodo znane poleti. Sledi nas na socialnih omrežjih za najnovejše posodobitve.